Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 123
  • Переглядів: 132

«Це може бути прелюдією до дозволу США та Великої Британії використання Україною ракет великої дальності для ураження цілей у Росії» – WSJ

Категорія:

Оскільки Росія наступає, західні посадовці хочуть, щоб Київ сформулював реалістичні цілі війні, пише Wall Street Journal, посилаючись на власні джерела. США близькі до зняття заборони на удари вглиб Росії далекобійною зброєю, але остаточного рішення ще нема.

24091102.jpg

Фото: глава МЗС Британії Девід Леммі і держсекретар США Ентоні Блінкен. Фото: Getty Images

Захід, як і раніше, підтримує прагнення України звільнити всі свої території від російської окупації, але водночас партнери вимагають, аби Київ сформулював більш реалістичні цілі в цій війні, принаймні на наступний рік. Це дозволить західним дипломатам пояснити своїм виборцям, чому Україні продовжують надавати допомогу, йдеться у публікації WSJ.

Постійні переговори між Україною та її партнерами вказують на напругу між обома сторонами. Деякі європейські дипломати повідомили представникам української влади, що повна перемога Києва коштуватиме сотні мільярдів доларів, чого ні Вашингтон, ні Європа не можуть реально забезпечити.

Як пише Wall Street Journal, такий дипломатичний тиск відбувається напередодні поїздки президента України Володимира Зеленського до США. Там він планує зустрітися з кандидатами в президенти Дональдом Трампом і Камалою Гарріс, аби продемонструвати їм план перемоги України в цій війні та заручитися подальшою підтримкою.

Візит до України держсекретаря США Ентоні Блінкена та глави британського МЗС Девіда Леммі до Києва 11 вересня спрямований, щоб побачити, «які потреби є в України в цей момент».

Блінкен сказав 10 вересня, що їде до Києва для того, щоб побачити, "як саме українці бачать свої потреби в цей момент, які цілі та що ми можемо зробити, щоб підтримати ці потреби". Блінкен сказав, що вони з Леммі звітуватимуть президенту Байдену та прем’єр-міністру Великої Британії Кіру Стармеру, як обговорять це на зустрічі.

"Це може бути прелюдією до дозволу США та Великої Британії використання Україною ракет великої дальності для ураження цілей у Росії, але офіційні особи попереджають, що остаточного рішення ще не прийнято",  – пише видання.

У Вашингтоні речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що поїздка до Києва не мала на меті втягнути Україну в переговори.

"Безумовно, найімовірнішим результатом тут є завершення шляхом переговорів, але коли це станеться, за яких умов і обставин, це вирішуватиме президенту Зеленському",  – сказав він.

І Росія, і Україна заявили, що готові до припинення вогню або мирних переговорів, хоча обидві сторони, здається, далекі від будь-якої такої зустрічі. Україна наполягала на тому, що російські війська повинні вийти з України, перш ніж сісти за стіл переговорів. У червні Кремль зажадав від України поступитися втраченими територіями та відмовитися від вступу в НАТО.

Хоча Путін стверджує, що хоче розпочати мирні переговори, це не серйозно. Західні офіційні особи кажуть, що Путін продовжує вірити у власні військові успіхи, необхідні для знищення незалежності України. Продовження військової підтримки Заходу є життєво важливим.

Дипломатичний поштовх відбувається напередодні критично важливої поїздки Зеленського до США. Він пообіцяв викласти план перемоги під час свого візиту на Генеральну Асамблею ООН цього місяця. Зеленський заявив, що хоче зустрітися з кандидатами в президенти Дональдом Трампом і Камалою Гарріс, щоб заручитися їх підтримкою. Чи відбудуться ці зустрічі, невідомо.

Західні дипломати продовжують заявляти, що президентські вибори в США залишаються критичними з точки зору того, на яку допомогу Україна може розраховувати в короткостроковій перспективі. Проте мало хто вважає, що підтримка Заходу може тривати на нинішньому рівні протягом багатьох років.

Запланована нова мирна пропозиція Зеленського є останньою ознакою того, що він адаптує свою публічну позицію, яка досі була зосереджена на тому, щоб повернути всю територію України до початку будь-яких мирних переговорів.

Українські, російські та західні офіційні особи заявили, що влітку Україна розглядала переговори з Росією щодо обмеження атак на енергетичну інфраструктуру одна одної.

Джонатан Еял, помічник директора Королівського інституту об’єднаних служб, сказав, що добре поговорити з Україною приватно про її виклики та форму того, що означає перемога.

Деякі з найближчих союзників України, як-от міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс, протягом деякого часу попереджали, що рішучість Заходу допомогти Україні повернути свої території занепадає. Він додав свій голос до українських закликів до пришвидшення військових поставок і послаблення правил, що обмежують використання західної зброї проти Росії.

Візит Блінкена до Києва відбувається в делікатний для України час, на тлі ослаблення підтримки продовження фінансування війни на Заході та наближення зими. Це також відбувається в той момент, коли російські війська продовжують досягати повільних, але успіхів на фронті.

Хоча несподіване вторгнення на російську територію в Курській області українці сприйняли як приниження для Путіна, на Заході зростає занепокоєння, що це може стати виснаженням здатності Києва захищати себе в довгостроковій перспективі, сказав науковий співробітник Фонду Карнегі Ерік Грін.

Українські посадовці сподівалися, що наступ змусить Росію вивести війська, критичні для наступу всередині України. Але дедалі більше ознак того, що Москва не клюнула, а російський наступ продовжує захоплювати стратегічну територію східної частини України.

"Наступ був корисним для України, тому що він показав, що Україна все ще може воювати та робити сюрпризи. Але на Заході деякі офіційні особи висловлюють багато занепокоєння, що це просто "високий рівень цукру", про який можна буде пошкодувати через шість-вісім тижнів", – сказав Грін.

Ендрю Вайс, віце-президент з досліджень Фонду Карнегі за міжнародний мир, сказав, що партнери Києва, безумовно, стурбовані здатністю України протистояти повномасштабному російському військовому натиску. Однак він зазначив, що можливості західних держав підштовхнути Україну до поступок, проти яких вона проти, обмежені.

"Курська операція – ще одне нагадування про те, що українці зберігають неабияку зухвалість і бажання здивувати навіть західних партнерів", – сказав він.

Наші інтереси: 

Згідно з план-графіком СКК "Байден-Камала-24", настав час вдарити по Москві та прилеглих болотах далекобійними ракетами. Усе інше – звичний "туман війни".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Група ключових республіканців у Палаті представників Конгресу США звернулася до президента Джо Байдена із закликом зняти обмеження на використання наданих США систем далекобійного озброєння і дозволити Києву завдавати ударів по цілях у глибині Росії – повідомляє CNN.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Група ключових республіканців у Палаті представників Конгресу США звернулася до президента Джо Байдена із закликом зняти обмеження на використання наданих США систем далекобійного озброєння і дозволити Києву завдавати ударів по цілях у глибині Росії – повідомляє CNN.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Велика Британія вже ухвалила рішення дозволити Україні використовувати крилаті ракети Storm Shadow по цілях на території РФ. Про це 11 вересня пише британська газета The Guardian з посиланням на джерела у британському уряді. Видання стверджує, що рішення про застосування Storm Shadow для ударів по російських цілях було ухвалене непублічно і, найімовірніше, не буде оголошуватись.

Все, що робиться з власної волі, – добро!