Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 99
  • Переглядів: 103

Зеленський підписав закон про англійську мову в Україні: що це означає

Категорія:

Світ:

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який офіційно закріплює англійську мову як одну з мов міжнародного спілкування в країні. Тепер англійська мова матиме офіційний статус в Україні.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України. Документ визначає перелік посад, кандидати на які повинні обов'язково знати англійську мову. Зокрема, обов’язковим володіння англійською мовою є для:

  •     голів місцевих державних адміністрацій,
  •     військовослужбовців офіцерського складу,
  •     прокурорів,
  •     податківців,
  •     митників,
  •     керівників та викладачів закладів вищої освіти й наукових установ,
  •     очільників закладів охорони здоров'я.

Законопроект також унормовує особливості застосування англійської в роботі органів державної влади та місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоровʼя тощо. Зокрема, державним службовцям, які володіють англійською мовою, передбачена надбавка у розмірі 10% до їх окладу.

Окрім того, передбачається бюджетна підтримка кінотеатрів за демонстрацію англомовних фільмів. Це означає, що держава буде фінансово допомагати кінотеатрам, які показуватимуть фільми мовою оригіналу.

У перших редакціях закону планувалося, що з 2025 року половина англомовних фільмів демонструватиметься мовою оригіналу з українськими субтитрами, а з 2027 року – усі фільми. Це викликало обурення в суспільстві. Петиція проти цього зібрала 25 тисяч підписів, і в результаті парламент вирішив виключити цей пункт із закону.

Нагадаємо, що 4 червня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект №9432 про функціонування англійської мови в Україні. Його підтримали 236 депутатів.

Наші інтереси: 

Ухвалити закон ще не означає його виконання. Припускаю, що тепер влада виділить гроші з держбюджету, щоб чиновники та інші бюджетники вчили англійську мову.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, який варіант мови буде базовим – американський чи британський? Думаю, що доцільніше орієнтуватися на американський.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, який варіант мови буде базовим – американський чи британський? Думаю, що доцільніше орієнтуватися на американський.

Все, що робиться з власної волі, – добро!