Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 40
  • Переглядів: 42

ЗРК HAWK успішно показали себе проти "Шахедів" – хоч і не нове озброєння, та в умілих руках – результативне!

Категорія:

Американський зенітний ракетний комплекс HAWK ефективно себе виявив проти баражуючих боєприпасів Shahed. У командуванні українських Повітряних Сил розповіли про один із розрахунків комплексу, який тільки за один бій збив 6 безпілотників.

24070407.jpg

Зенітний ракетний комплекс HAWK українських військових. 2024 рік. Україна. Фото: Командування українських Повітряних Сил

Ось, що написало Командування Повітряних Сил ЗСУ на своїй сторінці у Фейсбук:

"Олександр – оператор ЗРК HAWK. На його рахунку – два десятки “Шахедів” та 4 ракети". На плечах 24-річного воїна – щоденна величезна відповідальність і він тримає її з гідністю".

Він пройшов навчання в Іспанії та опинився за «штурвалом» американського зенітного ракетного комплексу «HAWK».

Перше бойове хрещення Олександра показало: «HAWK» – хоч і не нове озброєння, та в умілих руках – результативне!

"Під час навчання за кордоном ми працювали на симуляторах, інструктори пояснювали, що через певні технічні особливості комплекс не надто призначений для дронів і дивувались, коли ми впевнено заявляли: «Ми впораємось!», – розповів воїн.

Вже під час першого ж протиповітряного бою вдалося знищити шість «шахедів» один за одним. Адреналін зашкалював! Ми відбивали повітряну атаку майже усю ніч. Протиповітряний бій тривав понад 6 годин!"

Олександр зізнається: найбільше дратують «шахеди». Мова не про складність цілі – втомлює очікування бою. Адже летять ці дрони досить повільно. «Працювати» ж із ракетами значно простіше, навіть коли вони прицільно летять на тебе.

"Було трішки не по собі, коли три ракети Х-59, постійно змінюючи висоту, летіли просто на нас. Але усі цілі захопили і одну за одною позбивали. Головний секрет навіть не у зброї, на якій працюємо, а у синхронній та злагодженій роботі підрозділу. Прекрасно розуміємо ризики та наслідки, якщо один одного не почуємо чи проігноруємо"…

Бойова робота – це лише один відсоток діяльності. Решта – залишається, так би мовити, «за лаштунками» – обслуговування та ремонт техніки, заряджання пускових, постійні передислокації, маскування, облаштування нових позицій, укриттів…

Як зазначає Мілітарний, перші варіанти системи HAWK уражали повітряні цілі на відстані 25 км і на висоті 14 км.

Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км при максимальній висоті 18 км.

Україні ці комплекси активно передає Іспанія, яка також займається навчанням українських розрахунків.

У жовтні торік уряд Іспанії погодив передачу Україні шести пускових установок М-192 для зенітних ракет MIM-23 Hawk.

Нагадаємо, поки в Адміністрації Білого дому США сиділи й дивилися, чи вистоїть Україна проти російського нападу, перші зенітні ракетні комплекси дала Україні Велика Британія ще в березні 2022 року. Це були Starstreak від британського виробництва, які вже наприкінці березня були розгорнуті в Україні.

 

Наші інтереси: 

Шкода, що так довго наші воїни не мали необхідної зброї, через що й маємо великі втрати. Дякуємо Іспанії за надані ЗРК та навчання наших військових.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Вічно юний Купало-Аполлон та його стріла

Гіперборійська традиція і сім чеснот Нагірної проповіді: внутрішнє і зовнішнє, особисте і соціальне

Джерелом античної філософії було боголюдське вчення Аполлона Гіперборійського, відомого під іменами Купал (захисник народу), Ной (новий, юний) і Гермес-Єрмій (святий). Свято Купала-Аполлона-Гермеса...

Останні записи