Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Посмілілий Захід протистоїть ослабленій Росії – «The HILL» (США)

Категорія:

Російський президент Владімір Путін поки ще залишиться на посаді, але його влада – як і влада Росії – йде нанівець. І Захід може скористатися новими можливостями.

20230630williamcourtney.jpg

Вільям Кортні (William Courtney) – колишній посол США в Казахстані та Сакартвело

Бунт ПВК «Вагнер» продемонстрував всьому світові, що влада в Росії є дуже хиткою і може «завалитися» у будь-який момент. Тож не дивно, що у західній пресі одразу почали з'являтися матеріали про те, як треба готуватися до розвалу РФ і те, як можна вплинути на цей процес.

Колишній американський дипломат, а сьогодні політичний аналітик Вільям Кортні (William Courtney) пропонує напрямки "точкових впливів", щоб посилити внутрішньоросійські процеси деградації влади. Його статтю «Посмілілий Захід протистоїть ослабленій Росії» опубліковано в газеті «The HILL».

Він проводить історичну аналогію з 1991 роком, коли вдалося придушити заколот ГКЧП, і Горбачов нібито повернувся до влади. Проте його авторитет впав, він став вразливим – і за кілька місяців СРСР розпався, а Горбачов втратив владу.

Захід мало впливав на ті внутрішньорадянські події. А на зовнішньополітичній арені Захід допомагав тим, хто чинив опір радянському гнобленню – на той момент це були насамперед Афганістан і Польща.

Сьогодні Захід все ще мало впливає на московську політику. Але, як і в 1980-х, Захід допомагає тому, хто протистоїть російській агресії – мова йде про Україну.

Пан Кортні пропонує кілька напрямків, по яких Захід може здійснювати «точкові впливи» на РФ, щоб прискорити ті внутрішньо російські процеси, які приведуть до того, що й у 1991 році.

Україна. Перемоги української армії послаблюють російську армію, призводять до деморалізації російських військових, а також призводять до деморалізації в самій РФ. Тож Захід має ще більше підтримувати Україну, щоб вона могла досягти справжньої Перемоги.

Права людини. Захід може бути більш рішучим у критиці нападу Путіна на права людини та політичні свободи. В Росії сьогодні все більше обмежується політична свобода, репресії стають жорсткіші, ніж будь-коли. Починають з’являтися «сталінські» терміни ув’язнення для політичних дисидентів.

Виклик правлінню Путіна може виникнути з боку міських еліт та лідерів приватного сектору, чия безпека та вартість власності впали. Треба залучати ці групи у боротьбу за права людини й політичні свободи.

Санкції. Сьогодні санкції Заходу сильні, але їх можна посилити. Треба серед іншого тиснуть на дружні країни, щоб вони не служили провідниками «чорного імпорту» підсанкційних товарів до Росії.

Путін і Лукашенко. Захід може посилити тиск на Путіна і білоруського диктатора Олександра Лукашенка. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за незаконну депортацію дітей з України. Можуть надійти ордери й на інші злочини. Захід підтримує створення незалежного трибуналу для переслідування злочину агресії.

Ядерна зброя. Захід не повинен бути нерішучим у відповідь на розміщення російської ядерної зброї в Білорусі. У відповідь НАТО може переглянути свою ядерну позицію. Путін має заплатити за свою «ядерну риторику».

Енергетика. Захід може ще більше посилити обмеження на російську енергетику. Європа виявила, що замінити російський газ легше, ніж очікувалося.

Білорусь. У 1980-ті Захід допомагав польській незалежній профспілці «Солідарність». Сьогодні необхідно так само допомагати демократичним рухам у Білорусі, а також допомагати білоруським політичним вигнанцям за кордоном.

Сучасна Росія ніколи не була такою ізольованою від Заходу. Санкції та дефіцит західних технологій і капіталу посилюють свій удар, російська економіка та рівень життя падають. Можна очікувати подальшого невдоволення та повстань у Росії — і заохочувати їх.
 

 

Наші інтереси: 

Поступово на Заході починають усвідомлювати, що треба активніше впливати на процеси, які приведуть до ліквідації агресивної імперії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Гермес Гіперборійський і Гомо триплекс

Засновник Гіперборії вічно юний Купало – Аполлон – Гермес – Ной: реконструкція міфу про перенародження світу

Найголовнішою технологією нашого світу є технологія керованої молодості, або ж «вічного життя». Згідно з творами античних авторів, ця технологія була доступна народу гіперборіїв, який пережив Великий...

Останні записи