Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 55
  • Переглядів: 59

Американська корпорація Northrop Grumman планує виробляти в Україні боєприпаси середнього калібру

Спецтема:

Угода про спільне виробництво з Northrop є першою публічно визнаною угодою між американською оборонною компанією та українським урядом щодо виробничого проекту в Україні.

Компанія Northrop Grumman планує виробляти боєприпаси середнього калібру в Україні в рамках проекту, який фінансуватиметься в українських доларах, повідомив офіційний представник компанії, пише Breaking Media.

Хоча кілька європейських оборонних компаній взяли на себе зобов'язання щодо масштабних виробничих програм в Україні, угода про спільне виробництво з Northrop є першою публічно визнаною угодою між провідною американською оборонною компанією та українським урядом щодо виробничого проекту в Україні.

"Ми працювали, як ви знаєте, в Україні над виробництвом боєприпасів середнього [калібру]. Це наш перший проект, який оплачується "українськими доларами" (гривнями). Ми прагнемо розширити його на танкові боєприпаси калібру 155 мм, інші боєприпаси, коли знайдемо інноваційні процеси", – сказав Дейв Бартелл (Dave Bartell), директор з міжнародного бізнесу в секторі оборонних систем компанії "Нортроп".

Підтвердження угоди відбулося під час обміну думками між Бартеллом і Стенлі Брауном, головним заступником помічника держсекретаря США з військово-політичних питань, під час виступу Брауна на виставці озброєнь Eurosatory в Парижі.

У своєму виступі Браун наголосив на новій програмі Державного департаменту США з розвитку оборонних підприємств в Україні, яка інвестує 2 мільярди доларів в оборонно-промислову базу України та може відкрити двері для американсько-українського спільного виробництва.

"Що могло б стимулювати вашу компанію до партнерства з Україною у сфері спільного оборонного виробництва?" – запитав Браун представників промисловості, які зібралися на конференції. – "Оскільки ми прагнемо побудувати більш потужну оборонну промислову базу, американська промисловість має важливе значення. Тож як ми можемо створити умови для допомоги, щоб допомогти вам досягти успіху?"

У відповідь Бартелл взяв мікрофон і розповів про зусилля компанії Northrop з виробництва боєприпасів в Україні. Він додав, що хоча компанія розуміє важливість відновлення оборонно-промислової бази України, вона зіткнулася з перешкодами, коли намагалася запропонувати найновіші версії певних видів озброєнь, які зазвичай дешевші та простіші у виробництві.

"Коли ми відповідали на контракти армії США та Міністерства оборони на постачання 155-мм снарядів, наприклад, там були дуже специфічні ТДП [пакети технічних даних]", – сказав він і зазначив, що вони воліли б зробити технологічний стрибок на покоління і застосувати його там. Але якщо працювати за правилами та кваліфікацією армії США, вони будуть використовувати застарілі системи, які є дорогими й потребують багато часу на виробництво".

Браун переадресував питання про конкретні технічні вимоги до армії, але відповів, що уряд США відкритий до нестандартних підходів до задоволення потреб України.

"Ми набагато більш відкриті, ніж, можливо, колись були, – сказав він. – Іноді це не виглядає так через бюрократичні проблеми, але ми раді обговорювати підприємницькі та інноваційні підходи".

Побудова виробництва в Україні

Американські оборонні компанії відстають від своїх європейських колег в укладанні угод про спільне виробництво в Україні. Раніше цього місяця німецька компанія Rheinmetall підтвердила плани відкрити завод з виробництва бойових машин піхоти Lynx в Україні "найближчим часом" і заявила, що веде переговори з українськими постачальниками про створення нового спільного підприємства з виробництва артилерійських боєприпасів всередині країни.

Також цього місяця франко-німецький виробник KNDS і українська фірма КЗВВ підписали контракт на виробництво в Україні 155-мм артилерійських снарядів.

Раніше зусилля США у сфері спільного виробництва на підтримку українських потреб зазвичай зосереджувалися на виробництві американської зброї в межах кордонів союзників НАТО у Східній Європі – як, наприклад, угода 2023 року між компаніями Lockheed Martin і Raytheon про виробництво протитанкових ракет Javelin у Польщі – і припинили короткотермінове виробництво озброєнь в Україні, яка була б значно вразливішою від нападу Росії.

Однак в останні місяці уряд США активізував зусилля, спрямовані на пряму співпрацю з українським оборонним сектором. У грудні в Білому домі відбулася Конференція з питань оборонно-промислової бази України, в якій взяли участь 350 представників урядів США та України, а також їхніх оборонних підприємств, що завершилася підписанням Заяви про наміри щодо спільного виробництва та обміну технічними даними для задоволення нагальних потреб України у виробництві боєприпасів, систем протиповітряної оборони, а також ремонту та технічного обслуговування.

Програма розвитку оборонних підприємств України, про яку було оголошено в травні, буде фінансуватися коштом іноземного військового фінансування, передбачених у прийнятому в квітні законопроекті про додаткове фінансування України на суму 60,8 мільярда доларів, а також коштом попередніх оборонних бюджетів, повідомляє Inside Defence.

А минулого тижня президент Джо Байден і президент України Володимир Зеленський підписали двосторонню угоду, в якій наголошується на необхідності "оборонно-промислового співробітництва, включаючи спільну розробку, спільне виробництво і постачання для потреб оборонно-промислової бази України".

Наші інтереси: 

Створення в Україні потужного військово-промислового комплексу. Інвестиції та виробництво.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Наміри це добре, але поки є загроза ракетних атак, то це лише наміри. Реалізація намірів це передача Україні 200 літаків F16. А з цим проблеми.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Наміри це добре, але поки є загроза ракетних атак, то це лише наміри. Реалізація намірів це передача Україні 200 літаків F16. А з цим проблеми.