Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 85
  • Переглядів: 91

Навіщо прокурорам фейкова інвалідність – усі вони вже мають бронь від мобілізації, тому з війною це не пов'язано

Категорія:

Світ:

Усе просто і банально – вони просто хочуть грошей. Пенсія по інвалідності є доволі високою – це 60% від заробітної плати (яка також не мала). Крім  того, посадовця з інвалідністю без його згоди не можуть перевести на службу в інший регіон, його не так просто звільнити чи скоротити, він отримує від держави певні пільги тощо.

24102402.jpg

Колишній генпрокурор Андрій Костін, який просто пішов у відставку після скандалу з інвалідністю прокурорів. Фото: hromadske

Десятки (а, може, й сотні) українських прокурорів оформили собі фальшиву інвалідність. Але робили вони це не заради уникнення мобілізації, якій вони і так не підлягають. Насправді вся справа – в грошах, розповів в інтерв’ю hromadske колишній заступник генерального прокурора України Микола Голомша.

"Прокурори хочуть мати, крім заробітної плати, ще й додаткові гроші, а оформлення інвалідності – дієвий спосіб їх отримати. Тому що пенсія по інвалідності є доволі значною виплатою", – сказав він.

За законом прокурори мають право на солідну пенсію "за вислугою років". Але вона доступна лише тим, хто працював в прокуратурі щонайменше 25 років, з них 15 років – на прокурорських посадах.

"Шахраї не хочуть чекати так довго. І знайшли шпаринку в нашому законодавстві. А шпаринка така: прокурорам, які визнані особами з інвалідністю першої або другої групи, призначають пенсію по інвалідності в розмірі 60% їхньої заробітної плати (і далі – увага!) за наявності стажу роботи в органах прокуратури не менше ніж 10 років. Розумієте – лише 10 замість 25! І ти маєш ті самі гроші, як після чверті віку важкої служби", – пояснив Голомша.

Є ще одна причина – закон забороняє переводити посадовця на службу в інший регіон без його згоди, якщо він має певну групу інвалідності. Посадовця з інвалідністю не так просто звільнити чи скоротити, він отримує від держави певні пільги тощо.

Микола Голомша також звернув увагу, що прокурор Хмельницької області Олексій Олійник (звільнився з посади 17 жовтня за власним бажанням на тлі скандалу з інвалідностями серед прокурорів – ред.) має другу групу інвалідності. Навряд чи людина з другою групою за станом здоров'я може ефективно виконувати обов’язки, покладені на обласного прокурора. За цим мали б стежити кадрові органи в прокуратурі та структури внутрішньої безпеки.

На питання, чи скандал з фальшивою інвалідністю прокурорів спонукає владу до глибокого розслідування корупції в прокуратурі в межах кримінального провадження, чи просто пошумлять і зроблять так, щоб забулося, Микола Голомша відповів: "На мою думку, друга версія правдоподібніша".

Нагадаємо, на Черкащині 60 прокурорів органів прокуратури (27% від загальної кількості) мають статус особи з інвалідністю. У Хмельницькій області такий статус має 61 прокурор або 29,8% від загальної кількості.

Наші інтереси: 

Потрібно нагадувати про цей скандал з прокурорами-інвалідами, щоб влада вчергове не зробила так, що поступово все забудеться (як вже забули про одеського воєнкома Борисова, про голову Верховного Суду Князєва, якого викрили на хабарі у $2,7 млн. Вже не згадують про голову Антимонопольного комітету Павла Кириленка, якого звинуватили в незаконному збагаченні на 56,2 млн гривень, про ексзаступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова, про начальника Малиновського районного ТЦК міста Одеса, який у 2022 році незаконно збагатився на майже 47 млн грн).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами (+аудіо)

Слухаємо нове озвучення про те, що мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови...

Останні записи