Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Міноборони "нагріло руки" на 68 млн гривень на закупівлі палива

Спецтема:

ГО "Публічний аудит" та секція "Браво" групи "Інформаційний Спротив" провели розслідування і виявили, що через недобросовісні дії високопосадовців Міноборони український бюджет додатково витратив 68 мільйонів гривень. Чиновники Міноборони навіть у важкий для України період продовжують закуповувати матеріали на потреби відомства за завищеними цінами. 

Згідно з наказом МОУ від 27 травня поточного року, всі військові частини ЗСУ повинні були бути забезпечені котельним паливом (на поточний опалювальний сезон) до 1 жовтня 2014 року. 

Закупівлі повинні були бути реалізовані за результатами відкритих торгів. Але жодна конкурсна процедура не була проведена вчасно, більш того, умови конкурсу постійно змінювалися, чиновники щоразу вимагали надання різноманітних не передбачених законом документів і довідок, щоб, простіше було вивести в переможці "свою" фірму. 

Наприклад, на закупівлю мазуту було переплачено 15, 56 млн грн, на закупівлю різних видів вугілля - від 1,6 до 30 млн грн. І на дровах - понад 1 млн грн. 

 

расследование ИС

расследование ИС

расследование ИС

Мазут був закуплений за ціною 9656 грн/т, тоді як на момент торгів ринкова вартість такого палива становила 7704 грн/т. Ціна вугілля, закупленого МОУ, перестрибнула середні ринкові показники майже на 17 млн гривень.

З дровами ситуація цікавіше. За даними проведеного дослідження, Міноборони України в 2014 році провело закупівлю 10,1 тис. куб. м. паливної деревини за ціною 240-360 грн/куб. м. у різних постачальників.

У той же час відомо, що у розпорядженні МОУ є п'ять власних лісових господарств, які займають площу понад 100 тис. гектарів і заготовляють понад 50 тис. куб. м. деревини на рік. Ці підприємства реалізують деревину на внутрішньому ринку України за цінами від 168 грн/куб. м. (для підрозділів МОУ) до 366 грн.

Таким чином, якщо б Міноборони закупило паливну деревину у власних господарств, бюджетні гроші можна було б зекономити.

Тендерні махінації проводилися з усіма ознаками недобросовісної конкуренції: із застосуванням дискримінації у вимогах до тендерної документації, перенесенням термінів торгів та ігнорування базових вимог до учасників конкурсу.

Примітно, що майже у всіх закупівлях мазуту і вугілля для МОУ бере участь і отримує держзамовлення ТОВ "Нафтоперспектива", яке, в цілому, "урвала" собі третину від загального замовлення мазуту для Міноборони на 22,2 млн грн. При цьому компанія зареєстрована тільки 8 квітня 2014 року, і до цього в проведенні держзакупівель з МОУ помічена не була.

Результати цього розслідування будуть направлені в контролюючі відомства.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи