Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 40
  • Переглядів: 44

Естонія розглядає можливість відправки в Україну своїх військових з тилового забезпечення

Категорія:

Спецтема:

Такий крок дозволив би Силам оборони України вивільнити резерви, які можна було б залучити до бойових дій на фронті, сказав радник президента Естонії з питань національної безпеки Мадіс Ролл. Виконавча влада Естонії наразі проводить аналіз такого кроку. Естонія воліла б зробити такий крок у складі повноцінної місії НАТО, "щоб продемонструвати ширшу об'єднану силу і рішучість".

24051403.jpg

Військові Естонії. Фото: Збройні сили Естонії

Уряд Естонії серйозно обговорює можливість відправки військ на Західну Україну, щоб перебрати на себе непрямі бойові, "тилові" функції від українських військ, щоб звільнити їх для боротьби на фронті, заявив в інтерв'ю Breaking Defense радник президента Естонії з питань національної безпеки.

Мадіс Ролл відзначив, що Естонія воліла б зробити такий крок у складі повноцінної місії НАТО, "щоб продемонструвати ширшу об'єднану силу і рішучість", але він не виключив, що Естонія діятиме у складі меншої коаліції.

Він також підкреслив, що "не виключено", що країни НАТО, які виступають проти такого кроку, змінять свою думку "з часом".

Коментарі Ролла з'явилися після того, як глава збройних сил Естонії генерал Мартін Герем заявив в інтерв'ю Breaking Defense на початку минулого тижня, що кілька місяців тому у військових колах обговорювалося питання про відправку військ на Західну Україну для виконання таких завдань, як медичне обслуговування, логістика або протиповітряна оборона деяких західних міст. Але після того, як ця ідея стала публічним громовідводом, ці розмови припинилися.

Герем, ймовірно, мав на увазі обурення, яке викликала заява президента Франції Еммануеля Макрона про те, що західні країни повинні бути відкритими для обговорення питання про відправку своїх військ на допомогу Україні. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас у березні виступила на захист заяви Макрона.

Ключовий естонський законодавець, голова комітету у закордонних справах Марко Міхельсон раніше заявив Breaking Defense, що європейські країни "повинні почати думати про коаліцію охочих" для більш прямої допомоги Києву, можливо, за допомогою прямих бойових сил.

Готовність різних країн відправити певні сили в Україну є потенційною лінією розмежування всередині НАТО. Хоча кожен член альянсу може направляти війська туди, куди вважає за потрібне для своїх національних інтересів, деякі країни чітко дали зрозуміти, що бачать у цьому більше ризику, ніж вигоди.

Зокрема, Німеччина і США категорично відкинули ідею введення військ. Посол США в Естонії Джордж Кент вказав Breaking Defense на політику адміністрації Байдена щодо надання Україні значних пакетів допомоги, але твердого зобов'язання не вводити американських солдатів.

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте нещодавно заявила Financial Times, що готова відправити Литовські війська в Україну для тренування українських військ. Росія може розцінити цей крок як ескалацію. "Якби ми тільки й думали про реакцію Росії, то ми не могли б нічого відправляти. Кожного другого тижня ви чуєте, що хтось буде підданий ядерному удару, – зазначила Інгріда Шимоніте.

Шимоніте додала, що до цього моменту Україна не зверталася до Литви з проханням про введення військ.

Нагадаємо, що після відомої заяви Макрона про можливість відправки до України французьких військових, очільниця МЗС Фінляндії допустила можливість введення військ в Україну в довгостроковій перспективі.

Наші інтереси: 

Стежимо за позицією країн-членів НАТО щодо російсько-української війни та аналізуємо хід подій, щоб робити власні висновки, а не читати вигадки некомпетентних журналістів та «блохерів».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

При таких темпах мобілізації лише введення військ НАТО може надати двократну перевагу для наступу ЗСУ...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

При таких темпах мобілізації лише введення військ НАТО може надати двократну перевагу для наступу ЗСУ...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"