Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 150
  • Переглядів: 162

Плоди примусової мобілізації: слабка мотивація новобранців призводить до втрат, кажуть командири – Washington Times

Категорія:

Деякі українські новобранці відмовляються відкривати вогонь по ворогу. Інші, за словами командирів і товаришів по службі, насилу збирають зброю або виконують елементарні бойові дії. Дехто навіть покинув свої пости та взагалі залишив поле бою.

24082501.jpg

бездумна "мобілізація"

У той час як Україна продовжує своє вторгнення в Курську область Росії, її війська все ще втрачають дорогоцінні позиції на східному фронті країни – похмура тенденція, в якій військові командири частково звинувачують погано підготовлених новобранців, призваних під час нещодавньої мобілізації, а також явну перевагу Росії в боєприпасах і військово-повітряних силах, пише Washington Times.

«Деякі люди не хочуть стріляти. Вони бачать ворога на вогневій позиції в окопах, але не відкривають вогонь. ...Через це гинуть наші люди, – сказав розчарований командир батальйону 47-й української бригади. – Коли вони не використовують зброю, вони неефективні».

Командири та солдати говорили з "Ассошіейтед Прес" на умовах анонімності, щоб вільно обговорювати чутливі військові питання. Інші говорили за умови, що їх можна буде ідентифікувати лише за позивними відповідно до українського військового протоколу.

Командири кажуть, що новобранці спричинили низку територіальних втрат, які дозволили російській армії просунутися вперед, в тому числі поблизу міста Покровськ, критично важливого логістичного вузла. Якщо Покровськ впаде, ця поразка поставить під загрозу оборону України й наблизить Росію до її заявленої мети – захоплення Донецької області. Російські солдати зараз знаходяться всього за 10 кілометрів від Покровська.

До проблем України додається величезна перевага Росії в живій силі і її готовність прийняти приголомшливі втрати в обмін на захоплення невеликих об'єктів.

Нещодавно призвані українці – це далеко не ті загартовані в боях бійці, які з'їхалися на війну в перший рік повномасштабного вторгнення. За словами командирів і солдатів чотирьох бригад, які захищають Покровськ, новим військам бракує навіть мінімального рівня підготовки. Вони розповіли, що їм доводиться планувати операції з піхотою, яка не вміє стріляти по цілях і не знає елементарної топографії. Деякі новобранці просто не вірили в бойові плани своїх командирів і відходили з підготовлених позицій.

За словами багатьох командирів і солдатів, що розчаровані якістю нових призовників, яких відправляють на фронт територіальні призовні пункти, командири намагаються проводити власні мобілізаційні кампанії, щоб краще відбирати та навчати нових бійців.

«Основна проблема – це інстинкт виживання у новачків. Раніше люди могли стояти до останнього, щоб утримати позицію. Зараз, навіть коли йде легкий обстріл вогневих позицій, вони відступають», – сказав боєць 110-ї бригади.

Але він додав, що не всі розвертаються і тікають від бою. «Ні, є мотивовані люди, але їх просто дуже-дуже мало, – сказав він. – Позиція утримується доти, доки є ці вмотивовані та віддані справі люди».

Після прийняття у травні суперечливого закону про мобілізацію, який встановив чіткіші правила для територіальних призовних пунктів, Україна призиває десятки тисяч бійців щомісяця. Найбільший попит спостерігається на піхоту. Але існують матеріально-технічні перешкоди для навчання, екіпірування та оплати праці такої кількості призовників, а командири постійно вимагають нових солдатів.

Щоб зменшити цей тиск, військове керівництво змушене брати підрозділи з бригад в одному регіоні та перекидати їх в інші райони, щоб стабілізувати слабкі місця. Дехто звинувачує командирів у тому, що вони звинувачують у втратах новобранців.

Віктор Кевлюк, військовий експерт українського аналітичного центру «Центр оборонних стратегій», вважає, що підготовка новобранців є адекватною. За його словами, командири бригад «шукають пояснення тактичним невдачам».

«Так само командир бригади має відповідні інструменти впливу на моральний дух. Якщо всі ці процеси будуть налагоджені в бригаді, то суттєвих проблем не буде. Якщо ці механізми не працюють, ми читаємо про негатив у соціальних мережах», – додав він.

А в інтенсивних боях, таких як у Покровську, «саме своєчасні тактичні рішення командирів мають вирішальне значення», – сказав Кевлюк.

У деяких ситуаціях налякані новобранці тікали з бою. «Цей страх породжує паніку і хаос, – сказав командир батальйону 47-ї бригади. – Це також є причиною наших поразок».

Втрата села Прогрес минулого місяця в Покровському районі є останнім прикладом територіальних втрат, в яких звинувачують новобранців, кажуть командири. Підрозділи 31-ї бригади відходили в погано скоординованому поспіху, що змусило 47-му бригаду вступити в бій і спробувати стабілізувати лінію фронту. Схожий сценарій розгорнувся у травні в селі Очеретине.

За словами командира батальйону, недостатньо робиться для підготовки новачків. «Вони не отримують навіть найнижчого рівня підготовки, необхідного для наших (бойових) дій», – сказав він. За його словами, новобранці не мають достатньої практики у збиранні та стрільбі з гвинтівок. Вони також не навчилися координувати бойові завдання в малих групах або використовувати навіть просту тактику.

командного пункту я хотів би віддавати накази невеликим (піхотним) групам, але я не впевнений, що вони здатні виконати ці накази, тому що їм бракує координації та зв'язку, – сказав він і додав – Іноді мені хочеться застрелитися”.

Раптове вторгнення України в Росію спочатку викликало сподівання, що Кремль буде змушений розділити свої військові ресурси, щоб відповісти. Але поки що російські війська не відступають у своєму просуванні до Покровська та інших потенційних завоювань.

Тим часом блискавичне просування України вглиб російської території сповільнилося після двох тижнів, досягнувши лише невеликих успіхів, що є можливою ознакою того, що Москва контратакує більш ефективно.

Командири на сході повідомляють, що після вторгнення бої лише посилилися. 19 серпня місцева влада наказала майже 53 000 мешканців Покровська евакуюватися протягом двох тижнів. У сусідньому Мирнограді, ще ближчому до російських позицій, мешканцям дали лише кілька днів.

Захоплення Покровська підірвало б українські шляхи постачання до Донецької області та полегшило б просування Росії до східних міст Слов'янськ і Костянтинівки. Це також ознаменувало б першу велику стратегічну перемогу Росії після місяців болісної боротьби за незначні здобутки.

За даними трьох моніторингових груп з відкритих джерел, за останні три місяці найбільші територіальні втрати України були зафіксовані в районі Покровська, а бої активізувалися в районі міст Торецьк і Часів Яр. Російські війська збільшили кількість атак, намагаючись скористатися втомою і нестачею військ.

Наступ також коштував Москві величезної ціни: за даними Міністерства оборони Великої Британії, яке опублікувало прогноз минулого місяця на Х, за два місяці було втрачено близько 70 000 військовослужбовців. Важкі втрати продовжуються, оскільки російські війська поступово наближаються до Покровська зі сходу та південного сходу.

Ще одним викликом для України є нова тактика, за якою Росія розгортає періодичні хвилі невеликих піхотних підрозділів чисельністю від двох до чотирьох осіб. За словами оператора безпілотника 25-ї бригади з позивним Грут, це спантеличило українських операторів безпілотників, яким важко націлитися на них.

"Це одна з головних причин успіху (Росії) в Покровську, – сказав він. – Їх важче виявити, особливо, під прикриттям листяних дерев. Як тільки піхота потрапляє в лісосмуги, їх дуже важко вивести звідти за допомогою безпілотників, і саме тому ми дуже залежимо від нашої піхоти".

Наші інтереси: 

Аналізуємо перебіг війни і як мобілізація держави не виконує необхідних задач. Розуміємо, що бригади та батальйони самі навчають і готують своїх бійців. То хай би вони самі й проводили мобілізацію особового складу. Потрібно ліквідувати ТЦК, які є вкрай неефективними (у них є план, скільки треба мобілізувати чоловіків, за більшу кількість вони отримують доплати та премії).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

« (…) бригади та батальйони самі навчають і готують своїх бійців.
То хай би вони самі проводили мобілізацію особового складу».

Слід ліквідувати вкрай неефективні ТЦК, вони ж мають план, скільки треба мобілізувати чоловіків (за більшу кількість вони отримують доплати та премії). 

ГОДЖУСЯ !

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

« (…) бригади та батальйони самі навчають і готують своїх бійців.
То хай би вони самі проводили мобілізацію особового складу».

Слід ліквідувати вкрай неефективні ТЦК, вони ж мають план, скільки треба мобілізувати чоловіків (за більшу кількість вони отримують доплати та премії). 

ГОДЖУСЯ !

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !